В София бе открит паметник на Нелсън Мандела, предаде БТА. Това

...
В София бе открит паметник на Нелсън Мандела, предаде БТА. Това
Коментари Харесай

В София бе открит паметник на Нелсън Мандела

В София бе открит монумент на Нелсън Мандела, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

„ Това е едно от поредност от събития, които се провеждат от посолствата на двете страни в България и Южна Африка, с цел да отбележат 30-годишнината от възобновяване на дипломатическите отношение сред двете страни “. Това сподели заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова на гала по откриването на паметника на някогашния президент на Южна Африка пред постройката на Полиграфия офис център на улица „ Николай Ракитин “ 2 в столицата.

 

„ С делото и живота си Нелсън Мандела се е трансформирал в знак на битката за правата на индивида, за битката за независимост. С откриването на този монумент освен ние можем да помним задачата и делото му, само че и ще остане за идващите генерации “, уточни още Петрова.

 

Петрова подсети, че двете страни са имали другарски връзки и преди 1992 година. Тя уточни, че двустранните връзки сред България и Южна Африка, без значение от дистанцията сред двете страни, с всяка минала година се уголемяват, изразявайки вяра, че ще продължат и връзките в областта на стопанската система.

 

Според изпълнителния шеф на Lion's Head Христо Илиев, компания, финансирала построяването на статуята на Мандела, това е още една стъпка в усилието да бъде маркирана дългата връзка сред двете страни.

 

„ Искам да благодаря за съдействието на кмета на Столична община. Нека почетем този извънреден човек, който работи през целия си живот за по-добър свят и остави отпечатък върху всички нас “, сподели той.

 

Нелсън Мандела е първият демократично определен президент на Южна Африка, който посвещава живота си на правата на индивида. Той ръководи страната си през кротичък преход от Апартейда (режим на предимство на бялата раса в ЮАР) към многорасова народна власт. Мандела е притежател на Нобелова премия за мир и се трансформира в знак на международния мир.

 

На събитието участва Табо Тахе, дипломат на Република Южна Африка в България.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР